De waarde van ontspanning

No items found.
Show all blogs
X
min

Het begint steeds vaker een thema te worden in mijn coaching en persoonlijke gesprekken. Ontspanning. Vaak is het de eerste vraag die ik iemand kan stellen als ze vast lopen in hun leven. Wanneer heb je voor het laatste bewust iets ontspannends gedaan? Alleen die vraag al zorgt vaak voor een aha-moment en een besef dat daar een deel van het probleem ligt, en dus ook ‘de oplossing’.

De waarde van ontspanning

Het heeft mij doen realiseren dat we de waarde van ontspanning volledig uit het oog zijn verloren. We zien ontspanning als een beloning. Iets dat we onszelf alleen mogen geven nadat we het hebben verdiend. Nadat we onszelf volledig hebben afgemat met een week vol werk, zorg voor de kids, onze relatie, sporten en een rijk sociaal leven. We hebben het op de laatste plek gezet waardoor het niet meer past in onze overvolle agenda’s.

Tijd voor onszelf is een taboe in onze snelle wereld.

Zonder ontspanning staan we onder constante druk, zitten we in ons hoofd en zijn we niet de persoon die we kunnen zijn. We leven in een constante staat van inspanning waardoor het leven en wij zelf niet meer stromen. We zijn niet meer in flow.

Ook als ik naar mezelf kijk heb ik ontspanning altijd gezien als een luxe. Iets dat in mijn drukke leven niet echt tot de mogelijkheden behoorde. Mijn dagelijkse meditatie deed ik vroeg in de ochtend voor de kids wakker werden of laat in de avond nadat ze weer sliepen. Daartussen plande ik mijn dag zo vol dat er weinig tijd was om adem te halen. Het paste niet in mijn agenda en ik maakte er ook geen tijd voor.

Inmiddels ben ik me volledig bewust van de waarde van ontspanning en maak ik er actief tijd voor. Het zorgt ervoor dat ik veel meer rust ervaar. Er is een groter gevoel van controle en balans. Het is in de momenten van ontspanning dat ik tot de antwoorden en oplossingen kom waar ik naar op zoek was. Om vervolgens met veel energie te kunnen vlammen. Kwaliteit versus kwantiteit.

We zijn vergeten dat ontspanning een noodzakelijke behoefte is. Terwijl het juist in momenten van ontspanning is dat we onszelf weer vinden en contact maken met een bron van rust en helderheid.

Het wordt daarom tijd dat we het gaan omdraaien en ontspanning gaan zien voor wat het is. Als fundament waarop we onze leven bouwen, een leven vol energie en inspiratie. En daarmee als basis voor succes.

Ontspanning als basis voor succes.

Ik droom stiekem al van een wereld waarin we ons dat allemaal realiseren. Dat we de waarde gaan zien van ontspanning. Niet alleen voor een individu, maar zeker ook voor bedrijven en andere organisaties. Zodat we er een vast onderdeel van maken in ons leven, werk en maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat dat nog wel eens de sleutel kan zijn voor een wereld in harmonie. Misschien dat dat nog wel de grootste boodschap is van Corona.

Hoe zit het voor jou? Wanneer heb jij voor het laatst tijd gemaakt voor ontspanning? Probeer het eens. Plan bewust een moment in waarin je helemaal niets hoeft en geef jezelf toestemming om volledig in relaxation mode te gaan. Geen boeken, geen schermen, even helemaal niets. Alleen jij in de meest ultieme staat van ontspanning.

De rest komt later wel weer. ✌🏻

Jeroen Kaatee

Founder & Coach